bentenge

There is a crack in everything. That's how the light gets in/out.

Niets moet, alles mag?

20 reacties

Een druiligere zondag. Gisteren zaterdag besliste ik dat vandaag een echte zondag ging zijn. Dat was na het aanpassen van mijn zaterdagschema waardoor geplande tuinwerken niet doorgingen en ik in de namiddag de Colruyt bezocht ipv in de voormiddag. Maar dat was  voor het moment waarop de gordijnroedesteun besliste dat welke aanpassing ik ook probeerde in de bestaande gaten ze toch niet ging blijven staan. Dit betekent dus dat ik ergens in de loop van zondag nog aan het werk moet. Gaten boren. Pluggen aanbrengen. Gordijnroedesteun monteren en gordijnen terug hangen.

Ik liet het in de voormiddag echter niet aan mijn hart komen en besliste om het werk uit te stellen tot in de namiddag. En zodoende kroop ik op een druiligere zondagvoormiddag in een zeteltje en las mijn weekendkrant. Het maakte mij blij. Ik maakte er zelfs beeldjes van.

Ondertussen schoof de zondag geruisloos verder en kwam de werkmicrobe nog altijd niet op bezoek. Bij momenten werken de antistoffen redelijk goed heb ik de indruk. Ik lanceerde een blogleesinhaalmomentje en kwam dus ook bij Liese terecht. Haar logje “hoe saai is perfectie?” eindigde ook met een vraag. Een gesloten cirkel als het ware. Haar bedenkingen kwamen zomaar op het perfecte moment samen met de regen uit de lucht vallen. Ik dacht even na over de vraag. Wat motiveert mij?

Niet dat ik daar zomaar een antwoord op kan of wil geven, maar dat het allemaal best complex en dynamisch is lijkt me evident. Wat je het ene moment motiveert kan het volgende moment volledig waardeloos zijn of lijken. Alles is context gebonden. Bovendien is het ook een beetje balans nietwaar? Naast het hoofd dienen ook het hart en andere aspecten regelmatig gemotiveerd (te worden).

Toch even meegeven dat het lezen van mijn weekendkrant (op het eerste katern na, dat werkt totaal niet) soms zeer motiverend werkt. Ik startte mijn leesmoment met het katern cultuur&media en zag de foto die je hierboven links ziet. Helemaal blij werd ik van dat beeldje. Ik zakte verder onderuit en ging in trance. Ook het artikel met de mij onbekende Gorges Ocloo passeerde mijn netvlies en drong binnen in mijn hoofd. Ik leerde er dat voodoo zoveel meer is dan poppetjes en naalden. Het is een vorm van escapisme. In totaal las ik meer dan twee uur lang artikels en keek ik plaatjes in mijn weekendkrant. Aflsuiten deed ik met dS Magazine luxe XL. Dat is het beeldje rechts.

De combinatie van het logjes lezen met regenachtig weer, het uitstellen van mijn “to do” ding en het lezen en opdoen van impressies uit mijn weekendkrant brachten me dus hier. Ondertussen schijnt buiten de zon even en begin ik te beseffen dat ook het afwerken van mijn “to do”tje best wel eens motiverend zou kunnen werken. Want zoals al gezegd, alles, ook motivatie, is context gebonden (en dynamisch).

 

 

 

 

Auteur: bentenge

°1971 (Kortrijk, Belgium). Man.

20 thoughts on “Niets moet, alles mag?

 1. Ik dacht eerst dat je Kerk en Leven aan het lezen was tot ik je logje verder las.
  Van zo’n beelden wordt een mens gelukkig, ja.
  Zie nu maar dat je de gordijnen niet ondersteboven hangt!

 2. De zin om te werken zal wel komen. Vraag me niet in welke vorm dan ook.

 3. Onder de rubriek: “morgen begin ik er aan” 😉

 4. Mooi blogtip.

  De kranten heb ik dit weekend laten liggen.
  Een druilerige zondag is een goed begin van de herfst.

  Regenachtige groet,

 5. Leuke manier om je nieuwe spijkerbroek te tonen.

 6. Die kranten heb je maar zo niet uit, er “staat” veel interessants in zo te zien.

  In tegenstelling tot jou, heb ik juist weer driekwart meter border aangelegd, met een zware tegel lopen sjouwen, en veel dikke vette klein uitgegraven, een struik verpoot en alles weer aangeveegd en opgeruimd. Maar heus, ik had liever languit op de bank gelegen met een fijn boek, en vooral niet met een krant.

 7. Hier was ‘t van ‘t zelfde deze druilerige zondag. Lekker lui onderuit in de zetel . Zonder schuldgevoel de was laten staan en de nieuwe plantjes die nog in de tuin moeten, zijn ook blijven staan. Dat is allemaal voor ‘daarachter’ als ik goesting heb. Echt genoten vandaag!

 8. Hopelijk hangen de gordijnen nu reeds op de juiste plaats….een druilerige zondag was het ook bij ons maar gecombineerd met een feest…maar het bleef toch intens regenen…

 9. Een toppie, die zondag (en bijdrage) van jou. Het lezen alleen al ontspant me 😉

 10. Voor de verandering heb ik eens de weekendkrant van De Morgen gekocht. Daarin stond een essay over dat het tijd was voor de wederopstanding van de slacker. QED 🙂

 11. Niks mis met zulke zondagen.
  Sterker nog: zo heb ik ze het liefste.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.