bentenge

There is a crack in everything. That's how the light gets in/out.

(F/J)(ak)e

19 reacties

En… wat denk je van de titel? Best wel complex om er iets deftigs uit op te maken niet?

Ik geef je dan maar een weetje mee over Bentenge: een beetje complex intrigeert me. Meer nog, ik hield er vroeger best wel van. En die liefde flakkert af en toe nog wel eens op. Na wat puzzelen zou je er eventueel dit kunnen uit maken… Fake Jake Fe. Voor de niet instagrammers onder jullie weet ik dus niet of de volgende LINK werkt, maar probeer het toch maar even. Ik gooi er voor de zekerheid ook nog een prentje tegen aan. Foto’s met schaamte op de wangen gepikt van de hierboven gelinkte instagram account van Marie Fe(de) & Jake Snow.

Helemaal ondersteboven van de mooie plaatjes? Het kan ook voor jou hoor, lees hier maar even: blog. Maar ik twijfel er niet aan dat er bij Marie&Jake naast de vele mooie plaatjes ook best wel nog heel wat andere momenten zijn.

En… wat dacht je van de introparagraaf en bijhorende foto’s? Best wel moeilijk inschatten waar dit alweer heen gaat niet? De eerste trigger voor dit logje was dus een artikel deze week in het dagblad van mijn echtgenote. Ik geef even de link naar het nieuwsbladsbladartikel . De twee minimalistische globetrotters willen via hun instagram en andere communicatiekanalen sensibiliseren rond gebruikers en plactic wegwerpen.

De tweede trigger kwam deze morgen als een moker binnen. Ergens hoorde ik wel al dat China niet langer ons meer complexe bedrijfsplasticafval wil “recycleren”. Maar ik dacht dat dat een mooie oplossing gevonden had. En dus sloeg ik nietsvermoedend bladzijde 17 van mijn digitale krant om… LINK. Omdat het zo belangrijk is kopieer ik alweer met het schaamrood op de wangen:

 

En deze morgen kreeg ik dus naast het artikel in De Standaard ook een mail van Avaaz (in mijn inbox). Ik tekende de petitie. Jij ook ? Want de Greenpeace slogan van mijn jeugd zou wel eens meer dan geldig kunnen zijn… NO (TIME TO) WASTE !

LINK naar de petitie van Avaaz.

 

Advertenties

Auteur: bentenge

°1971 (Kortrijk, Belgium). Man.

19 thoughts on “(F/J)(ak)e

 1. Het wordt tijd dat er hier wat begint te bewegen. Er zijn acties zoals ‘mei plasticvrij’ enzo. Maar ik merk dat het toch nog steeds maar enkelingen zijn die hier aandacht voor hebben. Ondertussen worden er op het werk ineens wegwerpbekers aangekocht ipv glazen. Als ik daar iets over zeg, krijg ik als antwoord : “Wij gooien dat niet in de zee”. De plaatselijke supermarkt heeft nu ineens een machine om charcuterie in plastieken schaaltjes te verpakken ipv het personeel het te laten doen in ‘slagerspapier’. Als ik daar iets over zeg, zegt de uitbater : “ik doe mijn goesting”. Het enige wat ik daartegen kon inbrengen, was : “ ik doe ook mijn goesting, ik koop dat niet!”
  Kwaad word ik daarvan!
  Maar wat ik eigenlijk wou zeggen : Supertof interessant logje! Merci! 😉

 2. Al wat in het verleden fout liep qua klimaatverstoring kan niet in één twee drie worden opgelost. Sensibilisering, vooral in de Derde Wereld, is een eerste belangrijke stap.

  • Vooral in de Derde Wereld … tja. Ik denk er over na. Het is waar dat er hier (Mozambique is een Derde Wereld land) veel rotzooi (ook plastic) op straat wordt gegooid. Toch denk ik niet dat Mozambique een grote vervuiler is als het om plastic gaat. Arme mensen … en die zijn er hier heel veel … gaan zelden naar de winkel om te shoppen. Ze gaan hooguit naar een kraampje of de markt in de buurt met een plastic zakje dat ze al dertig keer hebben gebruikt om wat tomaten en een brood te kopen.

   • Toch is zwerafval een groot probleem. Ook hier is het moeilijk om plastic en aanverwanten eens ze uit het reguliere circuit zijn (maw in bermen en dergelijke terecht komen) op te ruimen. Dat moet manueel en dat kost best wel veel.

 3. Mee eens, Bentenge.
  Verder mag ik de zin in bovenstaande reactie van de heer Pannekoek graag veranderen in ‘Sensibilisering over de Derde Wereld, is een eerste belangrijke stap.’ Hier in het westen vooral.
  Vandaag viel mij overigens op hoeveel wegwerpbekers en drankblikjes er langs de snelweg liggen. Gewoon in Nederland. We zijn toch al een poos bezig met sensibilisering. Nou ja, er rijden natuurlijk ook veel buitenlanders over onze snelwegen. Daar zal het wel aan liggen.

 4. Er is gewoon teveel plastiek op de wereld. Dat lossen we niet rap rap op.
  Toch wordt het tijd dat er iets aan gedaan wordt.

 5. En zeg dan maar eens dat onze wereld niet ingewikkeld is en dat we ons beter binnen onze grenzen kunnen opsluiten!! Gewoon een paar van die artikelen en wie zou dat dan dat laatste nog willen beweren?

  • Toos, voor probleemoplossing is isolatie wel een veel gebruikte techniek hoor. Door het beperken en in stukken kappen van een probleem kun je het makkelijker oplossen. Dus als je echt grenzen zou kunnen sluiten kun je problemen net iets makkelijker aanpakken.

 6. [ Door verder te gaan ga je ermee akkoord e-mails van Avaaz te ontvangen. ]
  Waarom nou eens geen échte, pure petitie? Daar baal ik net zo van als van plastic.

  Eeuwig hulde aan hij/zij die het plasticverbod in een definitieve wet giet.

 7. Interessante post. De petitie heb ik getekend en doorgestuurd (daar wil ik graag later nog iets over schrijven), en die blog over minimalistisch leven en reizen was ook erg goed. Mensen zijn vaak jaloers op wat anderen bereikt hebben zonder te beseffen welke offers ze daarvoor hebben geleverd.

 8. Pingback: Plastic (2) – Kattebelletjes

 9. Mensen beseffen niet dat het zo erg gesteld is met dat plastic. Er zijn er dus effectief die wijzen naar andere wereldelen met de woorden; “jamaar die gooien hun plastic ook maar op t straat, moet ge zien wat een bergen afval daar liggen, waarom zouden wij dan de moeite doen om te sorteren?” Ik wist zelf ook niet dat een deel van ons afval daar terechtkomt. Het is een gigantisch probleem en we moeten daar NU iets aan doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.