bentenge

There is a crack in everything. That's how the light gets in/out.

2019…侘寂 & 整理

30 reacties

De laatste dag van 2018 genoot ik van de sinds deze kerstvakantie opgeruimde logeerkamer. Ik keek er op een aftandse televisie naar een nog aftandsere VHS cassette. Een film opgenomen van TV (ergens begin jaren 2000) door mijn mama zaliger speciaal voor mij. De kwaliteit van de band was abominabel als je aan de high resolution volledig computerbijgestuurde beelden van nu gewend bent. Maar het had iets ontwapenends. Het bracht me zoveel dichter bij het verhaal zelf. Want hoe ik het ook draai of keer ik ben visueel ingesteld. Slechte beelden met vervormingen, licht verkeerde kleuren en onscherpe vlakken deden me focussen op het verhaal zelf. Toch kwamen de beelden, zeker die van de golvende zee, heel goed binnen.

De film deed me na afloop ook even reflecteren. En dat is altijd weer goed vind ik. 2018 was voor mij het jaar waarin ik als het ware voor het eerst echt de acteercapaciteiten (hier stond bijna een typische tiepfout van mij die ik snel wiste) van twee Britse actrices opmerkte. Tilda Swinton blies me omver in Io Sone L’Amore en A Bigger Splash. En vandaag zat ik dus te staren naar Charlotte Rampling in Sous Le Sable. Een aanrader die film. Zo mooi. Zo traag. Zo intens. Het beeldje hierboven is het eindbeeld van die film.

Vandaag las ik meerdere wensen en overzichtjes. In de loop van 2018 liet ik denk ik een paar blogs van anderen los en vulde mijn “blogportfolio” ook een beetje aan. Een nieuwkomer die ik met veel interesse volg is “fra det gule hus”. Het huis van mijn jeugd is geel en zo kwam ik dus per toeval op hun/haar blog terecht. En vandaag, op de eerste dag van 2019 leerde ik er iets bij . Zonder twijfel kom ik er wel nog eens op terug. Wabi-sabi. Persoonlijk denk ik dat er best al wel wat wabi-sabi in mij of mijn leven sloop. En dat ga ik in 2019 combineren met iets dat professioneel ook weer op de planning staat. Seiri (zie titel : 整理), Seiton (整頓), Seisō (清掃), Seiketsu (清潔) en Shitsuke. Ook wel gekend als 5S. Al beperk ik me op persoonlijk vlak waarschijnlijk tot Seiri.

Mijn voornemen voor 2019 : 侘寂  en  整理. Die twee zouden aanleiding moeten geven tot minder maar ook meer en vooral tot vertragen en verdiepen.

 

Advertenties

Auteur: bentenge

°1971 (Kortrijk, Belgium). Man.

30 thoughts on “2019…侘寂 & 整理

 1. Niets nieuws onder de zon dus.

 2. Wel, dat stukje over wabi-sabi doet me vooral denken aan mijn moeder, die ik daarstraks bezocht en aangaf dat ze morgen dringend boodschappen moest doen want ze had geen mierikswortel en wasabi meer in huis.
  Ik zegde haar, oei, dat zijn wel twee echt levensnoodzakelijke dingen, zonder zou ik ook niet kunnen leven.
  Nogmaals, een welgemeend goed 2019. En succes met ‘iets dat professioneel ook op de planning staat’.

 3. Schoon streven, letterlijk en figuurlijk 😀
  Maak er iets moois van, van dat gloednieuwe jaar!

 4. Ach, die blauwe kijkers van Charlotte Rampling, daar verzonk toch iedereen in? Gek genoeg leerde ik haar kennen doordat ik vroeger nogal fan was van Jean-Michel Jarre, met wie ze zowat twee decennia getrouwd is geweest.
  Voor 2019: Doen wat je denkt te moeten doen. Of om het met Fleetwood Mac te zeggen: Go your own way.

 5. De links hou ik voor straks om ze eens rustig te bestuderen. Als je van trage, fotografisch sterke films houdt, is “The winter guest” ook een mooie. Met Phyllida Law en haar dochter Emma Thompson, die in de film ook moeder en dochter spelen. Eén dag uit het leven van een vijftal duo’s in een bevroren winterwereld.

 6. Oeie, iemand heeft een beetje teveel gedronken…

 7. Het wordt tijd dat ik mijn japans een beetje bijwerk met nieuwe woorden en andere dingen.

 8. Vertragen en verdiepen, ik sluit me aan, de beste wensen voor jou!

 9. Ik heb nog n videorecorder V2000 met banden met sport uit de jaren 80 denk ik. 30 jaar geleden geërfd van mijn overleden lievelingsneef. ManB kijkt er nog af en toe naar en die beeldkwaliteit is ontroerend. Je gaat emotioneel ook terug naar de eenvoud maar ook hoe gelukkig je vroeger was met deze kwaliteit.

 10. Voel me vereerd dat je nog steeds komt buurten. Dank daarvoor.

 11. Ik vind ‘Want hoe ik het ook draai of keer’ fraai dubbelzinnig, gezien de context (videoband).
  Groet!
  Rob

 12. De 5s ….LEAN?

 13. Hoe zit het intussen met die goede voornemens?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.