bentenge

There is a crack in everything. That's how the light gets in/out.

Stel je voor …

16 reacties

Hier mijmerde ik al even over het vleugje grootstad dat aan bod komt in “Humans of New York”. In dat logje opende ik met een liedje en aangezien daar weinig negatieve feedback op kwam doe ik dat nog maar eens. Ik breng dus een liedje van een zanger die een kleine tien jaar van zijn leven in New York leefde (tot zijn dood in 1980).

 

Het liedje dateert van mijn geboortejaar ! Enfin, niet dat dit belangrijk is. Volgens wikipedia schreef Lennon dit tussen het groen in Tittenhurst Park. Even meegeven. Omdat dit wel belangrijk is voor wat volgt, zonder evenwel afbreuk te doen aan de inhoud.

Ik las dus in Humans of New York het volgende :

“When it starts to get crowded, I’ll leave.  Because I can’t stand the looks.  You know how many people were gonna sit on that bench over there, but decided against it, because of what’s sitting right here?  I drank myself into homelessness.  So I’m not looking for violins or tissues.  But I used to be in the mainstream.  I was somebody once, and people used to look at me without any barriers or animosity.  I can tell you this: when John Lennon sings ‘Imagine,’ it’s complete bullshit.  He was living in the Dakota when he wrote that, overlooking Central Park.  Imagine no possessions?  He should have written a song about all the wonderful things that he had.  Imagine nothing to live or die for?  No Yoko?  No career?  No child?  No fame?  No status?  Well here I am.  There’s no peace here.”

Persoonlijk vond ik het interessant. Ik beelde het me even in. Zittend op een bank.

 

 

Advertenties

Auteur: bentenge

°1971 (Kortrijk, Belgium). Man.

16 thoughts on “Stel je voor …

 1. New York is en blijft een fascinerende stad….the city that never sleeps….dat is ook wel zo…
  Ook even stilgestaan (letterlijk en figuurlijk) bij Strawberry Fields in Central Park….misschien moet ik die blog ook beginnen lezen…

 2. We zeggen te vaak zonder nadenken ‘ik kan het mij voorstellen’ maar meestal kunnen we dat niet omdat we het niet (hebben) ervaren.

 3. Oordeel niet over een man vóór je een mijl in zijn schoenen gelopen hebt. (Cherokee gezegde)

 4. En dat ie gelijk heeft. Ik gun hem een leven zonder drank. Zodat hij zelf wel op dat bankje kan plaats nemen. Om een voorbeeld te geven.

 5. Nothing to live or die for, da´s inderdaad een interessant zinnetje.
  Ik kan me voorstellen dat dat in het verkeerde keelgat kan schieten bij iemand die daarwerkelijk geen bezittingen of vrijwel geen betekenisvolle relaties heeft.
  Maar wat die man niet begrijpt (of ontbreekt het hem aan “imagination”?) is dat Lennon met die tekst helemaal niet bedoelt dat hij persoonlijk zonder bezittingen wil leven. Zijn boodschap beschrijft een utopische samenleving. Dat is iets helemaal anders. Dat overstijgt het persoonlijke. In dat soort samenleving zou er niets zijn om voor te leven of te sterven, want alles zou okee zijn zoals het is. En in dat soort samenleving kan je leven zonder bezittingen, omdat iedereen met elkaar deelt.
  In mijn ogen is “Imagine” absoluut geen “bullshit”, maar eerder een lichtpunt ver weg in de duisternis waarheen we ons kunnen richten om ons dagelijk leven een beetje in de juiste richting te leiden.
  (Sorry, lang antwoord. Maar ge weet het he, ik ben een Gibran-Lennonist ;))

  • Utopische samenlevingen zijn interessant voor de oefening. Maar de meeste probeersel lopen heel slecht af zodra je op het persoonlijke vlak komt. Dus kan ik de man wel een beetje volgen. Als ik over dergelijke dingen mijmer denk ik altijd aan het liedje van Genesis… Jesus he knows me. Misschien had Lennon en zijn ega Yoko wel iets van de weg kunnen inzetten ? Nu, over de levenswandel van Lennon weet ik weinig, misschien schonk hij wel de helft van zijn eigendom weg. 😉
   Ik hou van lange antwoorden. Exchange of ideas and insights. Moeten we misschien eens samen op een bankje gaan zitten.

   • Ik weet ook niet zoveel over Lennons leven, behalve dat hij niet veel tijd heeft gehad -hij is vermoord in het jaar dat ik geboren werd. En dat hij kennelijk geen goede vader was voor zijn eerste zoon, maar wel een goede vader voor zijn tweede zoon.
    De vraag is: kan je geloven in een diep-empathische tekst geschreven door iemand die kennelijk op bepaalde vlakken veel rotzooi heeft gemaakt? Of heeft die persoon net dat soort tekst kunnen schrijven omdát hij op zijn eigen tekortkomingen is gestoten? Zou Beethoven een andere Negende Symfonie geschreven hebben als hij helemaal geen familiale problemen had gehad? Dat vraag ik mij nu eigenlijk wel af…
    Ja, een goed gesprek op een bankje zou welkom zijn 🙂

 6. Stel je voor dat ‘Imagine’ voor mij onlosmakelijk verbonden is met de begrafenis van mijn man en stel je voor dat ik ook zo kwaad was als die man in NY…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.