bentenge

There is a crack in everything. That's how the light gets in/out.

Behind Closed Doors – PAK

19 reacties

Behind Closed Doors. Hoe intrigerend kan een titel zijn ? Dat sommige mensen helemaal niet wensen te weten wat zich “behind closed doors” (bij een ander) afspeelt kan ik me heel goed inbeelden. Dat er minstens evenveel mensen zijn die dat eigenlijk wel graag “weten” zonder het te willen “weten” lijkt me nog waarschijnlijker. Voyeurisme is immers van alle tijden.

Omdat kunst me interesseert en inspireert was ik dus wel graag voyeur geweest bij de tentoonstelling die zes jaar PAK viert. Maar de vernissage van “Behind Closed Doors” ging helaas aan me voorbij wegens andere verplichtingen. Een tijd terug ging ik naar de tentoonstelling Faces in Beernem waarvan Frank Demarest (eigenaar van PAK) curator was. Die expo was toen meer dan de moeite waard. Toen ik me deze week realiseerde dat dit weekend het sluitingsweekend was had ik het even moelijk. Ik moest immers al kiezen tussen pest (bruinvellige brunette met stevige benen genaamd mevrouw wk voetbal) en cholera (de roomblanke roodharige met net iets slankere benen, aka juffrouw Wimbledon). En nu kwam er dus nog een ziekte bij. Na veel nadenken kwam ik tot de slotsom dat ik Behind Closed Doors niet aan me liet voorbij gaan. De titel van de tentoonstelling klonk als een inkijk in de net iets donkere zijde van kunst en de kunstenaar. Dergelijke momenten mag ik niet laten ontsnappen. De enige echte optie was dan nog zaterdag tegen “openingstijd”, namelijk 14u.

Het was voor een zaterdag kort na de middag (vertrekuur in Asse 12.45) best druk op de E40 richting kust. Ik bedacht even, traag schuivend op de weg naar de kust, dat dit verplaatsen om iets te beleven echt niet voor mij is. Geef me maar gewoon onzen “hof”. Maar goed, ik was dus ook op weg he. Tegen 14u20 was ik ter plaatse in Gistel. Viel dus best wel mee. Even stond ik te koekeloeren in de living van de heer des huizes, maar al snel had ik door dat dit niet klopte. Ik liep terug de gigantisch grote tuin in op zoek naar the place to be. Behind Closed Doors was alvast niet verkeerd gevonden als indicatie voor de vindbaarheid. Al was het meer behind closed green. De tuinexpositie bij PAK kon ik door tijdsgebrek niet bekijken, daarvoor moet ik ooit nog eens terug.

Behind Closed Doors zelf telde heel wat werken. Zoals altijd … aansprekende of intrigerende werken naast mooie werken die ik eventueel wel zou willen kopen (had ik het geld en de ruimte ervoor) naast tja, dingen die me niets zeggen. The chocolate factory van Michael Filez was heel mooi werk. Een beetje “Borremans stijl” (voorbeeldje zie foto hierboven / copyright by Michael Filez). Michel Vaerewijck zijn drie getoonde werkjes uit voyou waren heel mooi gekaderd maar behoorlijk prijzig.

Hierboven dus een selfie (de belichting in PAK beperkte fotografeerbaarheid van sommige werken) met poserend model. Maar omdat de titel van de tentoonstelling behind closed doors was vroeg ik me af welk stuk nu meest indruk op me maakte. Dan blijf ik toch even stilstaan bij het donkere werk van Vadim Vosters. Want daar heb ik wel even staan naar kijken. Twee werken hingen er van hem. En naast de techniek die hij hanteert en die me intrigeerde stond ik me vooral te verdiepen in het tafereel van het tweede werk. Geen idee wat de kunstenaar met het interieur tafereel (link naar nog niet bewerkte) juist wil brengen. Misschien weet jij het ? Het bewerkte werk te zien in PAK :

Geniet in alle geval met volle teugen van de week die er aan komt.

 

 

 

Advertenties

Auteur: bentenge

°1971 (Kortrijk, Belgium). Man.

19 thoughts on “Behind Closed Doors – PAK

 1. Dat het een toptentoonstelling is!

 2. Het is een religieuze voorstellen, Edam heeft net gesnoept van de verbodenvrucht die zijn vrouw Ave hem aanbood. En dan komt de toorn en veranderd alles in de hel, en dan hebben alle mannen toegang tot Ave en vermenigvuldigd zich de zaal met allerlei schorrie morrie.
  Zo denk ik tenminste

 3. Mijn gok: SM. Met een voyeur. Die dan het beste af is. Volgens mij dan hè. Ik laat het schilderij graag waar het is.

  • Jaja, ik laat het schilderij ook graag waar het is/was. Als die voyeur goesting heeft in SM is hij/zij wel niet het beste af he 🙂

   • Komt alweer dat triootje om de hoek kijken. Letterlijk. De man met de fakkel in zijn hand gaat meedoen. O la la.

   • Je gelooft het nooit, maar bij het lezen van “triootje” dacht ik eigenlijk aan een gerechtje en de vertaling ervan naar de restaurantkaart.

    Hoofdgerecht bestaat uit een trio van mals vlees, bestaande uit handmatig fijngeknepen vrouwenborstfilet, vuistgewijs platgeslagen mannenballetjes en stevig ingezweepte bilstukken. Dit alles op een bedje van zomerse groenten, vergezeld van een lekker pureetje en een sausje geil.

  • Niet verwonderlijk in deze context.
   Ik ben vegetariër i.c. ik eet geen dode dieren. Je gelooft het nooit, maar dit gerecht klinkt heel verleidelijk. Geef jij me de naam van het restaurant door waar ze dit serveren, dan kunnen we samen gaan om van deze exquise lekkernij te smullen. Dan wil ik als bijgerecht de muis van de hand van een jongmens, want dat is het meest verfijnde mensenvlees. Maak voort, ik kan niet wachten. Ik heb honger.

 4. Er zit veel dreiging en angst in. Het is een kunstwerk waarin men de getormenteerde ziel van de kunstenaar/mens ziet. Dat is wat ik er in zie.

  • Interessant. Ik ben er zelf niet aan uit. Is die liggende figuur bijna of al helemaal dood na een uit de hand gelopen iets en zit daarom die man te “emotioneren” terwijl pietje de dood aan de deur staat ? Ik weet het echt niet.

 5. Hij maakte een schilderij van een huiselijk tafereeltje, maar het was niet helemaal naar zijn zin. Met een vaatdoek probeerde hij het uit te vegen, maar dat lukte niet helemaal.

 6. Nu zit ik constant met dit liedje in mijn hoofd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.