bentenge

There is a crack in everything. That's how the light gets in/out.

De kijk van de weekendkrant.

36 reacties

Vandaag vergelijk ik mijn week eens met de tour de France voor een gemiddelde renner. De werkdagen zijn lange ritten waarvan je hoopt dat je min of meer mee bent en niet in de “bus” terecht komt. Het zijn dagen met zeer beperkte recuperatie wegens de net te lange rit en te korte rustperiode. De zaterdag kun je dan vergelijken met een tijdrit. Het is iets korter qua werktijd maar de intensiteit is zo hevig dat je echt wel aan een rustdag toe bent nadien. En zo kom je dan bij zondag. De rustdag.

Zondag is hier heel soms eens herbron dag. Waar je dan de dag nadien al heel wat minder van merkt en de dinsdag, dat is dus vandaag, doorgaans al helemaal niets meer. Herbronnen deed ik zondag aan de hand van de weekendkrant. Van 8u30 tot 10u30 nam ik er even tijd voor. Ik geraakte niet verder dan het snel wegwerken van de “overbodige” katerns uit de Standaard en het lezen van het hoofdkatern van het Nieuwsblad. Als je echt begint te lezen vliegt de tijd. Maar soms moet je eens een andere kijk proberen om te leren.

Een andere kijk 1 :

Ja, ik begin hem heel af en toe ook te voelen, die oude man. Persoonlijk denk ik net als de persoon hierboven dat mijn geest niet langer verruimt. Ik merk zelf ook best wel dat ik regelmatig sneller kwaad ben dan vroeger. Ik verzet me soms kranig, maar helaas met de leeftijd neemt ook de weerstand af. Ik ben minder tolerant geworden.

Een andere kijk 2 :

Iets willen worden ? Dat heb ik dus ook nooit gehad op twee dingen na : winnaar van de Tour de France en winnaar van Roland Garros en Wimbledon. Of het echt bevredigend is om te blijven zoeken weet ik niet, maar het heeft wel iets. Dus blijf ik “zoeken”. Ik droom dus ook niet (ove riets). Maar wat ik eigenlijk wel al lang weet maar tot nu toe niet rond geraakte : een nine-to-five job met vaste structuur doet me (op termijn) vluchten. Te veel van hetzelfde in een vast 9 to 5 stramien kan ik niet aan.

Een andere kijk 3 :

Op zich ben ik dat dus ook, verslaafd aan verhalen. De vertellingetjes die net voorbij de standaard gaan en aangeven hoe iemand is, denkt en wat hem/haar daar toe bracht. Niets mooiers tenzij een echt geslaagd beeld. Het is de reden waarom ik graag blogs lees. De verhalen. De kleine en de grote.

Moest je het je afvragen… de bovenstaande kijkjes op het leven zijn van Imke Courtois, Alex Agnew en Wouter Deboot.

O, en ik leerde behalve kijkjes op het leven ook echt nog iets bij uit de krant. Namelijk dat schrijven ook gesubsidieerd kan. Misschien een tip voor de betere schrijvers onder de bloggers. De ontroerend erfgoed foto’s waren leuk om eens te zien, van het strijkijzer stond ik wel even te kijken. Niet te hard doorduwen zou ik zo zeggen. Het artikle over leven met de dood op schoot was ontnuchterend. Het lijkt me niet evident als een “constructiefout” of “opgelopen beschadiging” niet fysiek zichtbaar is maar in de hersenen zit.

 

 

 

Advertenties

Auteur: bentenge

°1971 (Kortrijk, Belgium). Man.

36 thoughts on “De kijk van de weekendkrant.

 1. Knap stuk, hoor. Deels herkenbaar ook, je bedenkingen.

 2. Wat een eerlijke overpeinzingen. Goed geschreven ook.
  Alle drie de inkijkjes zouden zomaar in mijn leven kunnen zijn gedaan. Lees voor “man” dan wel “vrouw”. En een 9 – 5 baan paste mij soms wonderwel.
  Ik wou operazangeres worden, concertpianiste of prima ballerina. Ik kan niet eens zingen, pianospelen of dansen.

  • Nu ja, ik kan eigenlijk ook niet deftig tennissen 🙂

   • Ik vind het zo leuk hoe jullie het woord ‘deftig’ gebruiken. “Dit weekend is het TT en slecht weer, als die lui nu maar deftig kunnen rijden. “ Zie, ik leer het al.

   • Heel goed bezig met dat deftig woordgebruik !

   • O, het eerste vraagteken moet een punt zijn.

  • O, maar nu ga ik echt Vlaams leren? Welk accent/dialect/regio kun je adviseren? Bestaat er zoiets als Algemeen Beschaafd Vlaams?

   • Uiteraard zou ik mijn eigen regio van oorsprong adviseren (West-Vlaanderen/Kortrijk). Maar eigenlijk woon ik nu toch in een net algemener Vlaamsche regio (Vlaams-Brabant regio Halle/Vilvoorde). Beschaafd zijn we geen van allen (qua taal).

   • Algemeen Beschaafd Vlaams bestaat niet, maar ik ben een grote fan geworden van het West-Vlaams omdat dat zo exotisch klinkt voor een Brabantse. Als je op vreemde Vlaamse woorden stuit, kan je hun betekenis meestal hier opzoeken:
    http://www.vlaamswoordenboek.be/

   • 😂
    Dankjewel, hier kan ik wel wat mee.

 3. Mooie collage van teksten en gedachten 🙂

 4. Ik geloof dat eigenlijk niet, dat mensen met het ouder worden “dik en vervelend” worden, zoals in die bovenste foto staat, of kwaad op alles, of minder tolerant. Volgens mij (ja, ik durf hier bij u ook van mening verschillen he ;)) hebben we allemaal onze eigen persoonlijkheid, en verandert die echt niet meer zoveel na pakweg ons twintigste. Vervelende oude mensen waren vroegr vervelende dertigers. En positief ingestelde dertigers gaan heel leuke oudjes worden. Denk ik he. Misschien dat in bepaalde fasen van je leven bepaalde eigenschappen meer naar boven komen, maar dan zijn dat toch altijd eigenschappen die je al meedroeg, en die door de veranderende omstandigheden meer kans krijgen zich te manifesteren.

  Heel droevig trouwens, wat daar in die eerste foto over Jimi Hendrix en kompanen gezegd wordt. Chance dat ik niet de journalist was die het moest opschrijven, of ik had de interviewee in kwestie een pets op de poep gegeven.

 5. De keien komen boven als je ouder wordt, zei mijn psychiater ooit.
  Vond dat wel mooi verwoord.

 6. Niemand wil een oude zeur worden, maar helaas worden velen van ons dat wel. Hoe dat komt? De ergernis en kwaadheid nemen toe omdat je de dingen beter doorziet, omdat je wijzer bent geworden. Helaas: je wordt niet meer gehoord, want oud is ‘out.’

 7. Mooie vergelijking van de week met de Tour de France.
  Misschien heb je een tijdelijke opleving van sneller boos worden die later weer gevolgd wordt door een mildere periode.
  Blogs lees ik om dezelfde reden als jij. Vooral als ze authentiek zijn.
  Mag ik vragen wat voor werk je doet?

 8. Ik ben juist toleranter geworden maar mijn geest verruimt zich niet, hij ontspant.

 9. Een gevoel van herkenning overheerst, mits een paar uitzonderingen:
  ik heb helemaal geen dromen op sportief vlak en mijn geest is nog nooit zo open, ruim en tolerant geweest als nu.

  Ik hou er ook ontzettend van om te lezen hoe anderen in het leven staan, hoe ze denken en handelen. Uitspraken en schrijfsels van bepaalde personen kunnen me echt boeien.

 10. “Gesprekken waarin stiltes vallen” Ik hoor en zie ze ook graag, de human interest verhalen

 11. Altijd interessant: inkijkjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.