bentenge

There is a crack in everything. That's how the light gets in/out.

Reality… (41/40).

14 reacties

Reality TV, het is niet meer weg te denken uit de huiskamer. Maar van zodra ik een versie van Amerikaanse, Engelse of Nederlandse makelij zie verschijnen duw ik in no time op de bak der verandering. Maar kijk, gisteren tijdens de reclamebreak zapte ik en kwam per toeval dus op “steenrijk/straatarm” terecht met Peter Van den Berge (link). En ik bleef even kijken. Want de basis van het concept is wel interessant.

Na vijftien minuten had ik het wel gehad want reality and me, that’s a no go. Maar het zette me dus wel aan het denken. Aan de ene kant had je de familie Bomhof die wekelijks beschikt over een kleine negentig euro (en ook uitgeeft) aan leefgeld (22,5€/gezinslid). Aan de andere kant de familie Van den Berge die zich moet beperken tot tweeduizend euro (280€/gezinslid) per week. De aflevering op zich was echt wel leerrijk en openbaarde toch één en ander over de menselijke natuur. Ik had na vijftien minuten best wel wat respect voor de familie Van den Berge. Maar onder zwaar voorbehoud want reality TV blijft vooral TV. Wat in beeld komt is gefilterd.

Het leerde me wel dat elke dag moeten nadenken over geld best wel iets kan doen met een mens. Kijk, daarnet ging ik weekendshoppen voor wat eten en drinken. Voldoende voor een dag of twee en een paar dingetjes die net wat langer meekunnen. Bedrag : 79,7€. Maw op tien euro na was het weekbudget van de familie Bomhof verdwenen. Het is me wat. Ik kan me niet voorstellen dat ik daar echt had moeten over nadenken. Het is het moment waarop ik besef dat de opvoeding die ik kreeg rendeert. Van mijn grootmoeder leerde ik dat niets zomaar komt, dat je er moet voor werken. En ze leerde me telkens weer dat “wie het kleine niet eert is het grote niet weerd”.

Mijn grootouders (langs moeders kant, die langs vaders kant kende ik minder wegens te vroeg in mijn leven gestorven) gingen allebei uit werken vanaf de leeftijd van 14. Ze werkten zich krom (op verplaatsing en thuis) en spaarden. Het maakte dat ook hun kinderen kansen kregen en die in het verlengde van hun opvoeding ook grepen. Allemaal harde werkers. En op die manier leerde ik ook van mijn mama&papa, die beiden werkten van 9 tot 5 en daar dan thuis nog een serieuse schep bovenop deden, dat het doorgaans wel een beetje “loon naar werken” is. Mijn ouders lieten me (no way to say no) thuis werken, stimuleerden me om vakantiejobs te doen en gaven me de kans om te studeren. Ik denk dat ik (je moet natuurlijk naast de wil ook de compententies hebben) die kansen ook greep. Niet altijd ten volle (ik ben graag bij momenten zeer lui), maar dat hoefde ook niet. Rijk zijn we niet, verre van, maar nadenken over dagelijkse uitgaven moeten we ook niet. Dus ver van steenrijk (Peter Van den Berge) en ook even (net iets minder maar meer dan voldoende ver) verwijderd van straatarm. En dat het heel goed is zo, dacht ik na het laten bezinken van steenrijk/straatarm reality TV.

Advertenties

Auteur: bentenge

°1971 (Kortrijk, Belgium). Man.

14 thoughts on “Reality… (41/40).

  1. Prachtlogje dit! Ik ben bijna een generatie ouder dan jij, en behoor tot de kinderen van je grootouders. Gelukkih heb ik ook kansen gekregen. Het is ye zeggen: 1 kans om te studeren. Niet slagen betekende: gaan werken. Ik beklaag me niets. Het heeft me alleen maar gesterkt en ook wij moeten niet rlke Euro omdraaien.

  2. Ik heb nog 1 grootmoeder in leven en zij wordt er 87 later dit jaar….van kinds af moest ze ook werken op de boerderij van haar ouders in Marke. Nu nog blijft ze kleine dingen doen in haar huis en blijft ze er op staan dat ze nog wekelijks strijkt voor mij en mijn zuster en haar gezin….dan vraag ik me soms af hoe ik zal zijn op die leeftijd….feit is dat ze al haar ganse leven werkt….vakantiejobs waren ook een deel van mijn leven….eerste keer beetje onder druk van…om zo te leren dat niets zomaar komt in het leven…ook bij mijn ouders geldde de regel: niet slagen is gaan werken…onlangs heeft mijn 15-jarige dochter ook haar eerste aanvraag tot vakantiejob gedaan….ben benieuwd

  3. Ja, het leven is goed zo.

  4. Ik zou voor geen geld rijk willen zijn, gelukkiger dan dit zou ik niet er niet door worden…
    Hier zit dus een tevreden mens, tevreden met wat ze heeft en met het feit dat ze niet alles kan hebben.
    Fijne Paasdagen!

  5. En dan heb je de reality ‘Nieuwe buren’ met Karen Damen nog niet gezien 🙂

  6. Dat zijn mooie momenten ja. Als je je dat realiseert. Ik kijk dat programma graag. Als enige reality programma btw. Ik heb er normaliter nl ook niks mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.