bentenge

There is a crack in everything. That's how the light gets in/out.

Can you handle the truth ? (40/40).

14 reacties

Morgen meer daarover … is dus vandaag. En dus lever ik een vervolg op DWL. De chaos van het verhaal doet me nu al likkebaarden. Als jullie nu niet nog massaler afhaken dan na “geilig geilig geilig mijn heer” ga ik gewoon nog even op hetzelfde elan (jaja, ik realiseer 40/40 in de challenge op goede vrijdag) verder na pasen ! U weze gewaarschuwd en dus een dubbeltje van uzelf waard.

Anyway, de trigger stond visueel al in het vorige logje. Het was een artikeltje uit de krant van mijn echtgenote. Jaja, we hebben beiden onze eigen krant. Ik een digitale versie en weekendeditie van  mijn favoriet, zij een abo-tje op het nieuwsblad. Die krant wist dus het ontstaan te melden van een eerlijke (linkhetnieuwsblad  linkdS) jeanscollectie. Indrukwekkend ! Dat bedacht ik toen ik de tekst las die aangeeft dat de broeken lief zijn voor het milieu. Voor ik nog even verder ga eerst een beeldje van een bende oneerlijke (jeans)broeken :

Oef. De foto is onduidelijk ! Want the truth is inconvenient vrees ik. Ik schat dat ik mogelijks een vijftiental jeansbroeken heb. Gekocht in de laatste tien jaar met een geschatte gemiddelde prijs (per broek) van ergens rond de 35 euro. Speciaal voor jou als lezer rekende ik even na wat een gemiddelde (er zijn 5 modellen) jeansbroek voor mannen bij letsbehonest kost. Honderd vijfenvijftig komma tachtig eurootjes. Maw ik kocht in het verleden 4 en een halve jeansbroek voor één eerlijke. Het is om even bij te gaan zitten. Sorry, ik zit al, dus ga ik er maar even bij staan.

Omdat ik toch wel een beetje interesse heb in het niet nodeloos verkrachten van het milieu (moeder aarde) las ik dus ongeveer alles wat er te vinden is op de website van HNST/letsbehonest.eu . Verdemme zeg. Tijd voor actie denk ik. Ik las bijvoorbeeld iets rond probiotisch reinigen. De uitleg was te summier om ook maar een idee te hebben wat ze deden en waarom je minder zou moeten wassen. Maar never mind. Bij deze beslis ik dat ik net iets langer mijn broek ga dragen vooraleer ze in de wasmand te deponeren. Winst voor het milieu en een bank vooruit thuis bij moeder de vrouw. Gecombineerd met wat ik nu al doe, namelijk mijn broeken dragen tot ze rafelen en uitscheuren (verlengen van de levensduur), moet dat me toch net iets beter positioneren in het milieuverhaal.

Als volgende actie (naast de prijsevaluatie en de analyse broekmodellen) bekeek ik ook even het promomateriaal op de basispagina van hun website. Het eerste promobeeld vond je in het logje van gisteren. Het tweede “beeld” is een filmpje en best leuk om eens te bekijken. Het begint met een man die uit zijn broek stapt. In een soort rewinding (tegentijds) wordt zo ook het productieproces getoond. Echt wel interessant. Het derde en laatste promobeeldje is hierboven te zien. Op zich vind ik het discriminerend dat de man uit de bovenkleren (uit de jeans zou belachelijk zijn als promotiemethode) moet gaan en de dame haar trui(tje) mag aanhouden. Wat ik vooral leer uit de promo-aanpak is dat ik (gelukkig gezien de prijs van een gemiddelde broek) niet tot het doelpubliek behoor.

Van de goedlachse Julie leer ik dat HNST een circulair merk is. Dat betekent blijkbaar dat er geen begin- en eindpunt is. En laat dat nu net zijn wat me cirkelend tot hier bracht. Op basis van haar naam zag ik Julie (Lietaer) immers al werken binnen DeWitteLietaer en even dacht ik dat de European Spinning Group de nieuwe naam was van DWL. Maar nee, het gaat dus om een ander bedrijf. Eveneens getrokken uit het vlas rond de gouden rivier de Leie. Het is een (professionele) afwijking, maar ik ging dus eens linkedin-nen naar Julie. Een curriculum om u tegen te zeggen. Ze haalde een master in commercial engineering, business economics and corporate strategy aan de KULeuven door af te sluiten met een thesis rond “succesful business models of Belgian textile companies”. Bovendien combineerde ze dat ook met een lidmaatschap van “Verboden Vrucht” waar ze ook even president van was. En on top of that haalde ze een master aan de Vlerick School.  Enfin, een West-Vlaamsch Lietaerke om u tegen te zeggen.

Nu de cirkel er op zit en we terug bij af zijn, namelijk de throwback thursday rond De Witte Lietaer handdoek, gaan we er uit met een laatste HNST beeldje dat een antwoord geeft op de titelvraag van dit penseltje :

Advertenties

Auteur: bentenge

°1971 (Kortrijk, Belgium). Man.

14 thoughts on “Can you handle the truth ? (40/40).

  1. Oh, dit roep ik al jaren! Haal de textielproductie terug naar Nederland (Europa dus). We waren er zo trots op. En andere takken van industrie ook. Maak het product daar waar het nodig is. (En dan niet zoals in Italië waar in de Po-delta kleding wordt gemaakt door speciaal uit China ingevlogen arbeiders die alsnog hun werk onder erbarmelijke omstandigheden moeten doen.) Ach, er is zoveel wat niet klopt.

  2. P.S. Met het afvallen wil het dus nog niet erg lukken?

  3. Jammer dat eerlijk of duurzaam zo duur is.

  4. Dat is met veel dingen zo….niet enkel met jeans….ik koop zoveel mogelijk lokaal….brood bij de bakker, vlees bij de slager ipv alles bij de supermarkt….er is hier in de buurt ook een bioboerderij waar ik soms wel eens iets koop…daar schrik ik wel soms van de prijs maar bon….een mens moet ergens beginnen hé

  5. Ik heb altijd voorrang gegeven aan lokale winkels ipv supermarkten (al is het soms tanden bijten als je full time werkt en nog een huishouden te bestieren hebt). Maar of dat altijd een bijdrage levert aan het milieu? Alleszins niet in Nederland. Als je dacht dat je bij de slager om de hoek minder plastiek rond je eten hebt, denk dan rap wat anders! Ben net een gebraad aan het klaarmaken: het zat in een plastieken schaaltje met vershoudfolie rond. Toen ik dat verwijderd had, stond ik met een vacuüm verpakking in mijn handen. Ik heb er maar wéér een artikeltje voor in de maak, mét foto’s en al. De gemeente stuurt alsmaar mailtjes rond over hoe we minder plastiek moeten gebruiken, maar je moet er eerst even de vinger achter krijgen vóór je kan pulken, he.

  6. Zelf vind ik het moeilijk om bewust te kopen. Ik kan moeilijk weerstaan aan die lage prijzen en bovendien wie garandeert mij dat de dure variant op de goede manier geproduceerd is,
    Voor kleine uitgaven vind ik de stap makkelijker te zetten. Voedingsmiddelen bijvoorbeeld, dan kies ik wel dikwijls voor producten van eigen bodem (melk, fruit,vlees,…)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.