bentenge

There is a crack in everything. That's how the light gets in/out.

Primaire behoefte(n). (1/40)

16 reacties

Het komt zomaar even in me op : If things get big they tend to get ugly. Pun intended.

Ergens in me zit er al sinds kleinsaf een gevoelig ventje dat (doorgaans voor de vorm en vanop afstand) begaan is met de wereld (en met de bewoners er van). En dat maakt dat ik bij momenten ook begaan ben met mensen en organisaties die opkomen voor verbetering. Op dit moment steunen wij op gestructureerde basis drie organisaties. Die zijn met zorg uitgekozen en ik geloof echt wel in hun verhaal en in hun aanpak. Al krijgt dat soms wel eens een duwtje omwille van kost/baten analyse van de organisatie op zichzelf. Maar ik leg me al lang neer bij het feit dat een geoliede organisatie van omvang niet louter op vrijwilligers kan draaien en aan zijn fundraisingbasis moet werken. En zolang ze doen wat ze moeten doen en dat op een kostenbewuste en ethische wijze kan ik met die tekortkoming van een organisatie best leven.

 

bv-dirupo-gr

 

Deze week zit ik echter met verwondering voor me uit te staren. In mijn hoofd staan een paar organisaties als het ware boven elke verdenking wat betreft aanpak. Nu ben ik geen wereldwinkeladept maar als ik iets kan kopen in de supermarkt met het fairtrade label dan geef ik dat altijd voorrang. Net als dat bij allerlei gebruiksvoorwerpen het geval is ga je er van uit dat een bepaalde merknaam boven alle twijfel kan staan. Tot deze week was dat in mijn hoofd dus het geval voor “the power of people against poverty”.

Deze link brengt je naar De Ideale Wereld : LINK.

Ja, het is me wat. Op de dag van de liefde las ik op mijn nuchtere maag dit artikel : DS . En ja hoor, de spil-directeur schijnt dus van Belgische origine te zijn. De (betalende) Weinstein van de hulporganisaties.

Ik blijf gewoon nog even voor me uit staren. After all, het is vandaag immers de “dag van de liefde”.

 

 

 

Advertenties

Auteur: bentenge

°1971 (Kortrijk, Belgium). Man.

16 thoughts on “Primaire behoefte(n). (1/40)

 1. Ook ik kies voor de fairtrade-variant, toch als de prijs niet echt de pan uit swingt. Fairtrade-producten mogen voor mij evenveel kosten wat de andere merken, maar moeten er niet bovenuit springen. De supermarktketens maken ook (serieuze) winst aan de andere merken.
  Maar daar gaat het niet echt over in je logje. Ook ik sta te kijken van de schandalen die vandaag weer de kop opsteken. Is het nu echt zo moeilijk om op een eerlijke manier om te gaan met gelden die geschonken worden om de wereld beter te maken?

 2. Zoals altijd gaat het om macht of geld of een combinatie van de beiden…..follow the money….

 3. Het is ontnuchterend om te ontdekken dat zelfs op onverdachte grond mensen van vlees en bloed lopen. Zonder de feiten goed te keuren of te vergoelijken: vraag van het kind en het badwater?

 4. Het is me wat tegenwoordig…
  P.S. Draagt die Rupo een zwarte B.H. of heeft hij zoveel haar op zijn borst?

 5. Ja wadde, Oxfam….dat is me wat.
  Als je dan bedenkt dat hardwerkende mensen die begaan zijn met de wereld een deeltje van hun loon schenken aan een organisatie die het gebruikt om hun eigen primaire behoefte mee te bevredigen gaat je haar toch wel rechtop staan.

  Als k er zo over nadenk ben ik nog eerder geneigd om aan een kleine lokale organisatie te geven dan aan die grote.

 6. De eeuwige miserie met schenken aan een grote organisatie is dat je nooit weet wat er van je geld goed terechtkomt.
  En te zeggen dat ze me met kerst nog opbelden om te vragen of mijn maandelijkse storting niet mocht verhoogd worden…

 7. In elke organisatie loopt er wel eens iets mis: de druk, het geld, de macht. Maakt 1 fout dat alles slecht is? Of mogen ze er uit leren (en dan bedoel ik echt leren, niet zomaar wat mensen ontslaan …) en verder doen met het goede werk?

  • In mijn logje staat nergens dat alles slecht is bij Oxfam, toch ? Of dat ze er niet mogen uit leren en verder doen met wat goed is ? Maar ik blijf ontgoocheld, omdat “walk the talk” er faalde. Ik ben van nature heel gevoelig voor onder de mat vegen van dingen uit “opportunisme”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.