bentenge

There is a crack in everything. That's how the light gets in/out.

De ridderlijke kunstenaar.

16 reacties

Of is het de kunstige ridder(naar) ?

Heel af en toe passeert iets op je weg waar je naar staat te kijken en nadien denkt… hoe goed dat dit me overkwam. In mijn vorige schrijfseltje kon je al vaststellen dat ik wel wat afwandel samen met Keira. Vorige week was dus novemberverlofweek en ik nam twee dagen verlof om samen met de dochter thuis te zijn. Op dinsdagnamiddag waren we genoeg thuis geweest (dixit de dochter) en maakte ik een uitstapje met de dochter en de hond. Aangezien de dochter mocht kiezen gingen we op wandel met de wagen, want het is toch zo saai om altijd weer in de buurt te wandelen. We eindigden in één van de mooiste plekjes van het pajottenland (althans voor zover onze kennis nu reikt) en wandelden door de heuvelachtige bostuin.

 

Heel even noem ik mezelf kunstenaar/ridder en titel bij deze het bovenstaande werkje als : Keira the knight(ley) au chateau de Gaesbeque.

Het moet je maar overkomen dat je een uitsteller bent zoals de schrijver van dit logje. Mijn petekind werd eind maart dit jaar 12. Toen dacht ik hem een schitterend cadeau te geven in de vorm van een dagje weg. Het oorspronkelijke idee was een dagje Parijs of Londen, een jongen wordt immers maar één keer in zijn leven 12 niet waar ? Het realiseren van het cadeau liet op zich wachten en dus nam ik gisteren de koe bij de horens. De keuze was aan hem, en na overlopen van zijn ganse bucketlist (ahum, ik somde alle opties op) kwamen we uit bij het woord kasteel of burcht. Ik dacht dadelijk aan Godfried van Bouillon, de opperridder wat mij betreft. Maar dat bleek voor hem iets te ver wegens niet (in tegenstelling tot de dochter) graag in de auto zitten. Het kasteel van Beersel deden we al eens samen dus stelde ik dan maar het kasteel van Gaasbeek voor.

Het kasteel was dus ook open. Hoera ! Bij het binnengaan bleek dat de tentoonstelling the artist/knight zijn laatste weekend in ging. Voor het petekind niet direct een voltreffer (het the artist gedeelte), maar het spelletje dat er bij geleverd werd maakte het bezoek ook voor hem leuk denk ik, want dat kreeg net iets meer aandacht dan het kasteel zelf. Voor mezelf was het een meevaller van jewelste. Ik betaalde de prijs van een toegangsticket voor een volwassene (12euro) plus 50cent (niet de ridderlijke zanger) en kreeg daarvoor zowaar ook een boekje dat ze voordien verkochten aan €24,95. Kinderen beneden 18jaar betalen zowaar €2 voor de toegang. What a deal ! Op die manier kon er na het kasteelbezoek nog een dinner in Halle van mijn rekening verdwijnen.

Aangezien ik het kasteel vroeger al eens bezocht, had ik nu des te meer tijd voor de tentoonstelling. Ik stond oog in oog met kunstwerken van grootmeesters. Ik keek vier minuten lang naar Marina Abramovic en werd toen aan de mouw getrokken door mijn petekind om verder te gaan. Via Yoko Ono en Jan Fabre kwam ik ook nog voorbij Damien Hirst.

Kijk, ik geef zeer zelden tips, maar als je op een zondagse novembernamiddag niet weet wat doen en al graag eens het verleden induikt vergezeld van hedendaagse kunst, dan kan ik je een bezoek aan het kasteel van Gaasbeek en zijn bostuin alvast aanraden. Het is de allerlaatse dag van de tentoonstelling, maw je krijgt er waarschijnlijk ook een boekje bij voor 50cent extra. Een beetje boekenbeurs in miniatuur.

 

copyright Fabien Mérelle

 

PS : Voor de kortrijkzanen/Vlamingen onder ons, ook James Ensor was present op de tentoonstelling met een werkje rond de slag der Guldensporen.

 

 

Advertenties

Auteur: bentenge

°1971 (Kortrijk, Belgium). Man.

16 thoughts on “De ridderlijke kunstenaar.

 1. Ik ben er al geweest. Onze oudste woont in Halle, dit kasteel is only a fart away. Mooi!

 2. De wandelingen met Jeppe zijn een stuk minder cultureel, maar met de aankomende winter heb ik mezelf wel een aantal uitstapjes beloofd om de historie van onze nieuwe Zeeuwse thuishaven te leren kennen. Als de woef ergeen interesse voor heeft, mag hij altijd onze vest(ig)ing bewaken. Als daar een redelijke kluif te verdedigen ligt, komt er geen kat binnen …

 3. Je hebt mijn kunstbarbarisme ridderlijk geraakt.

  Ik overweeg toch echt om daar eens naar toe te gaan, vooral die wandeling buitenom, met een hond, ik heb er geen maar misschien kan een trekbeestje ook wel.
  Alleen is het wel een lange reis vanuit Groningen, zeg maar gerust een wereldreis!

 4. Kastelen zijn gaaf! Was lang geleden dat wij zo’n uitje hebben gedaan. Moet er maar weer eens van komen…

 5. Je petekind boft maar!
  En bedankt voor de tip… wie weet…

 6. aaah…Gaasbeek…komt bekend voor 🙂

 7. Kastelen bezoeken is altijd leuk.
  In ieder geval bedankt voor de tip.

 8. Erg leuk, zo’n uitstapje met je petekind. Veel origineler dan een banaal cadeautje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s