bentenge

There is a crack in everything. That's how the light gets in/out.

Ach mens … erger je niet.

23 reacties

Maar stop je energie in zinvollere en leukere dingen. Maar ja, af en toe erger ik me. En af en toe doe ik echt mijn best om dat niet te uiten of er niet te lang bij stil te staan. Maar soms komt het zo maar terug naar boven. Eigenlijk zou het correcter zijn om te zeggen dat het terug naar beneden komt. Ik visualiseer het even :

Prachtig, niet ? Een streep door de (energie)rekening.

 

 

__________________________________________________________________________________________

PS.

Om het te kaderen link ik voor de zekerheid even het nieuwsberichtje dat de eerste ergernis veroorzaakte. En dan ook nog een link naar wat mijn echte ergernis sinds vele jaren is. En bij deze waar ik echt van ga wenen : de kap van hout (ik blijf er bij dat dat is wat je nog dagelijks kan zien langs Vlaamse snelwegen). Op zich kan ik er wel mee leven dat ik (wat) meer betaal voor energie. Dat is op zich nog altijd de beste stimulans om op dit kostbare goed te besparen. Maar wat me echt ergert is dat de beleidskeuzes van de Vlaamse regeringen aan de macht tussen 1999 en 2012 uiteindelijk heel wat mensen zuur opbraken.

Ja, de stunt van Steve in het begin van de jaren 2000, om niet langer de investering te subsidiëren maar wel het genereren van stroom te compenseren blijft in mijn ogen één van de meest a-sociale beslissingen ooit genomen door een rode minister. Het was voor de mensen die niet investeerden (of konden investeren wegens onbeperkt kapitaal om een energie-productietje op hun dak te leggen) een serieuse streep door de energierekening. Nog altijd, en zelfs hoe langer hoe meer. Ons Freya koos de grote sprong voorwaarts door enerzijds subsidies op zonnepanelen af te bouwen en anderzijds de gezinnen zo miniem als mogelijk te belasten met de kost van de subsidies. De Turteltaks was het blauwe alternatief om het geheel wat te herschikken en de actie om de kosten van groenestroom en alle bijhorende netaanpassingen ook naar gezinnen door te rekenen en mogelijks veel minder naar bedrijven.

Misschien is het zo langzamerhand tijd om stroom te verdelen in “industrieel” gebruik en in “publiek” gebruik en over te gaan naar twee energietarieven. Moest het zo zijn dat de subsidies (opbrengst) hoofdzakelijk naar “ondernemers” gaan, dan stijgt hun electricitietskost (als groep). Is het echter zo dat de siubsidies (opbrengst) veelal naar de “gezinnen” gaan, dan zijn zij de dupe van het groenestroomsubsidiesysteem.

Uit die ganse energiesaga leerde ik wel : wat Vlaanderen zelf doet, doet het niet noodzakelijk beter.

 

 

Advertenties

Auteur: bentenge

°1971 (Kortrijk, Belgium). Man.

23 thoughts on “Ach mens … erger je niet.

 1. Bentenge for president, mijn stem heb je…..ik erger me even erg dan jij en het ergste, het haalt niks uit….

 2. Na alles wat ik hier lees én wat ik hoorde van mijn moeder, mijn dochter, mijn broer… i.v.m. hun plots zeer hoge elektriciteitsrekening daar in België, kan ik enkel je ergernis delen.

 3. Het mag een publiek geheim heten wie er uiteindelijk het meeste (financiële) energie aan overhoudt …

 4. Wij plaatsten een vijftal jaar geleden zonnepanelen omdat we de bui zagen hangen.
  Straks vraag ik nog een certificaat aan, zie.

 5. Iedere keer in België kijk ik mijn ogen uit. En in Brussel nog veel meer.

 6. Mijn ergernis was net tot een enigszins aanvaardbaar peil gezakt, en dan lees ik ineens je blogstuk.
  Waar heb ik mijn kalmeerpillen ook alweer gelaten?

 7. Zolang de bedrijven buiten schot blijven en de kleine man leeg gemolken wordt is er in Brussel geen vuiltje aan de lucht.

  • De kleine man vind ik een moeilijk begrip. Maar hoe minder centen hoe groter het risico. Tenzij je er helemaal geen hebt, dan krijg je wel iets van de staat.

 8. Ook ik stem voor jou als president.

  Zonnige groet,

 9. Toch is je ergernis niet helemaal terecht en zijn de huidige hoge prijzen niet enkel te wijten aan wat Stevaert toen deed. De Duitse groenen hebben, toen ze aan de macht waren, vooral zwaar gegokt op biomassacentrales en dat is hen ook heel duur opgebroken met gevolgen tot hier. cfr. centrale van Langendonck. Uiteindelijk is gebleken dat veel van die biomassacentrales heel onrendabel zijn en al evenmin milieuvriendelijk. Hout gebruiken voor elektriciteitsproductie is heel dom. Vergeet ook het schandaal bij de communales niet want behalve dat veel politici zich daar verrijkten wordt ook door die communales de energieprijs mee hoog gehouden. Gemeenten verdienen er veel aan. Het is een verdoken vorm van belastingen.
  Kritiek op dat systeem is er trouwens pas gekomen in de periode van Freya Vandenbosche want toen werden zonnepanelen pas echt populair. Toen Stevaert dat lanceerde kende het helemaal geen succes en was er elk jaar geld over. Hij werd er trouwens voor uitgelachen. Ook Peeters zag nooit redenen om dat te veranderen ondanks de kritiek.
  mvg

  • Eindelijk toch één rode ridder ! 🙂
   Uiteraard heb je gelijk dat het niet aan Stevaert alleen ligt. Maar hij die de box van Pandora opendoet mag van mij alle krediet krijgen van wat eruit komt. Het systeem van subsidiëren werkt zelden, daar wordt enkel de industrie rijker van. Een veel beter alternatief was het belasten van niet-groene stroom geweest.

  • Toch nog even zeggen dat mijn ergernis wel helemaal terecht is ! Het is een belachelijk systeem (geweest) waar “we” nog vele jaren de nadelen van dragen.

 10. Ja bomenkap, daar kan ik onmiddellijk zowat alle negatieve emoties door elkaar door voelen. Het lijkt wel of ze het plezant vinden om elk beetje groen hier te vermoorden en het voor de zekerheid door hakselaars te halen en de stammen uit te boren zodat er ZEKER geen sprietje kan overleven. Idem in veel tuinen, ze kopen een huis en het eerste werk is de tuin te betonneren. Bah.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s