bentenge

There is a crack in everything. That's how the light gets in/out.

Een veeg roet op de piet.

20 reacties

Bij elk logje dat ik schrijf is het altijd weer (even) nadenken over de titel. Bij mijn vorige ik-typ-even-iets vergat ik zelfs gewoonweg bovenaan een stukje ik-trigger-je-even-tekst aan te brengen. Dat corrigeerde ik relatief snel, en het effect mocht er wel zijn, want iets meer mensen dan ik gewoon ben kwamen het lezen. Het gevolg ? Op dit moment denk ik heel hard na, zo hard zelfs dat alles up-there (gelukkig niet down-there, daar kom ik later op terug) in het rood/zwart gaat. Hoe kom ik tot een eerste woord/paar woorden/zin die jou direct zal aanzetten tot het lezen van mijn korte neertypertje ?

Helaas, ik kan er niet direct eentje bedenken en sla deze zware taak over en ga aan het typwerk. Want dat er werk aan de winkel is zal wel duidelijk zijn. We zijn vandaag immers 6 (!) november, wat betekent dat over exact 1 maand de goede wijze man de kindertjes weer komt verwennen met allerlei cadeautjes.

Bij het wegkieperen van ons overtollige glaswerk, aan de kerk van Walfergem, kregen mijn hersenen volgende beeld via mijn netvlies aangeleverd :

 

wp_20161106_12_58_55_pro

 

Voila, de Sint is straks terug op weg naar ons land vanuit het verre Spanje (wie bedacht dat eigenlijk?) en dus hebben op dit moment de brave-kinders-onder-ons de taak om een briefje te schrijven dat Sinterklaas er toe kan bewegen hen het gevraagde cadeautje te leveren eens zijn bootje aanmeert in Antwerpen. Mijn ik-speel-even-zwarte-piet-en-mijn-vrouw-speelt-Sinterklaas periode ligt al even achter me ten gevolge van het groeien van onze dochter.

Nu heeft Sinterklaas hier en daar wel nog wat overblijfselen liggen ten gevolge van verkeerde leveringen en dus nodigen hij en zien piet je uit tot het schrijven van een briefje aan de Sint. Dit kan op lekkersuitdezakvandesint@gmail.com . Je weet maar nooit dat de lieve “oude” man nog iets liggen heeft. Het kan natuurlijk ook via de hierboven in Vlaanderen (veelvuldig?) voorkomende brievenbus.

Ondertussen loopt het aantal karakters in dit schrijfseltje op en wordt het dus tijd om af te ronden. De titel is er nog niet, maar dat geeft niet. De essentie staat er immers al. Blijft me over om toch even mee te geven dat ik nog altijd wat in de war ben rond het gegeven van Zwarte Piet. Deze morgen las ik in De Zondag, en dat is echt wel een lul-het-blaadje-maar-vol-krantje dat je gratis krijgt bij de bakker (*), dat Zwarte Piet moet plaats maken voor de Roetveegpiet.

wp_20161106_14_04_20_pro

Ik lachte even, maar ho-ho-ho (Kerstmangewijs), dat was voorbarig. Ik las nadien immers ook in de knack dat er verandering op til is. Of dat goed of slecht is zal de toekomst uitwijzen. Maar dat het voortschrijden van de tijd verandering met zich meebrengt lijkt me evident.

 

 

(*) : mijn excuses aan de medewerkers en uitgevers van De Zondag, dit was een vorm van (mogelijks humorloze) ik-doe-even-lollig

 

 

Auteur: bentenge

°1971 (Kortrijk, Belgium). Man.

20 thoughts on “Een veeg roet op de piet.

 1. Excuses hoeven wat mij betreft niet; De Zondag is je reinste verspilling van bomen.
  Roetveegpiet, Zwarte Piet of Allekleurenvanderegenboogpiet: de kinderen zullen er niet minder door genieten. En daar is het tenslotte toch om te doen, niet?

 2. Nu heb je jezelf toch overtroffen met die titel hoor!

 3. Dat het afschaffen van de Zwarte Piet en zijn vervanging door de Roetveegpiet hebben geleid tot die grandioze titel van u, dat maakt het al helemaal waard.

 4. Het is me wat met die Piet… Als het zo doorgaat, valt de regering er nog over…

 5. Een rare voorstelling flitst door mijn fantasie. Even een slokje drinken om dit door te spoelen…

 6. Heel herkenbaar een schrijven waarbij de titel ontbreekt, vanmorgen had ik ‘m bijna geparkeerd zonder ;))

 7. De Sint blijft de lieve kinderen verwennen met van alles.
  De roet vegen zitten misschien hier en daar op de surprises.

  Maar het blijft het leukste kinderfeest.
  Maak je dus maar geen zorgen ……

  Vrolijke groet,

 8. Hopelijk blijft de regen in Nederland en druppelt het hier niet verder.. If you know what I mean.

 9. Leuk, die brievenbus! In mijn mondaine centrumstad komt vandaag de Roetveegpiet al langs met Sint Maarten en al🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s