bentenge

There is a crack in everything. That's how the light gets in/out.

Als ? broodjes over de toonbank gaan.

15 reacties

Taal. Wat een schitterend iets. Ik stond daarnet in de keuken naast mijn echtgenote. Voor één keer niet enkel ter mentale ondersteuning en/of stoorzenderij, maar (echt waar) om te helpen bij het klaarmaken van het middagmaal. Vanuit de living riep onze dochter “Mama, is het avoir une faim de loup?”.  Mijn hersenen draaiden direct in het rood. Ik was van slag want mijn hoofd kon dit niet aan. Niet alleen dacht ik direct : is het niet avoir faim comme un….?”. Maar bovendien verscheen op mijn netvlies een paard en geen wolf.

Ondertussen zijn we dus een uurtje later en zit ik achter het kleine scherm. Nog helemaal in de ban van de taal schreef ik daarnet een titeltje neer horend bij dit schrijfseltje: “als zoete broodjes over de toonbank gaan”. Yep, dat heet dan … avoir un “bias”. Dus ja, ik geef het toe, ik hou van zoet. Broodjes die zoet zijn liggen bij mij goed in de markt, dus ik ga er gelijk maar van uit dat dit bij iedereen het geval is. Dus als er broodjes gemakkelijk over de toonbank gaan, dan zullen ze in mijn perspectief op de wereld per definitie zoet zijn. Groot was mijn verbazing toen ik het even nakeek.

toonbank

Nu ja, ik had het op zich wel kunnen weten. Want toen ik op zaterdag bij de bakker was lagen er nog heel wat Step(je)s. Op zondag was hun aantal gereduceerd tot het spreekwoordelijke “schaamlapje”. Met andere woorden, er lag nog welgeteld één Steps. Het is duidelijk dat warme/hete dingen behoorlijk goed in de markt liggen. Het is dus verre van onlogisch dat het spreekwoord de volgende vorm aanneemt : “als warme/hete broodjes over de toonbank gaan”. Een skone Miss België met net wat minder textiel verkoopt.

lenti

Er zullen zonder twijfel tijden geweest zijn dat dit boekje “onder de toonbank” aan de man/vrouw gebracht werd, maar ondertussen zijn we wat minder preuts/katholiek geworden als maatschappij en mag het dus gerust boven of zelfs voor de toonbank. Ik plaatste het hierboven staande beeldje in deze blog om er ook wat dierenplezier aan toe te voegen. Maar aandachtige kijkers zullen wel gezien hebben dat de ene miss B de andere niet is. Het zet hem allemaal in de pose en het oog van de fotograaf.

 

 

 

Auteur: bentenge

°1971 (Kortrijk, Belgium). Man.

15 thoughts on “Als ? broodjes over de toonbank gaan.

 1. Nu je het zegt, er lag geen Steps in Delhaize. Normaalgezien ligt er een stapel waar niemand een exemplaar van meeneemt.
  Mijn kennis van het Frans is serieus achteruitgeboerd. Ik zal je dochter niet kunnen helpen…

 2. Als het maar verkoopt🙂

 3. I find it très impertinent, zo bij de hete bakker en al🙂

 4. zo’n zoet hapje kan ik ook wel verteren…😛

 5. hehe. No further comment.

 6. Als je echt in de keuekn stond om te helpen met het eten, was je dan zoete broodjes aan het bakken? (=had je wat goed te maken) Deze vraag is puur retorisch, overigens…

 7. … de keuken, dus …🙄

 8. vergeef me dit off-topic berichtje, is echt een uitzondering die ik maak. Verwijder dit gerust na het lezen…
  Zoals je misschien al hebt gelezen op mijn blog, wil ik alle blogvrienden/lezers uitdagen. En wel met het volgende: ik stelde mij al vaker de vraag hoeveel die lezers/volgers van mijn blog nu eigenlijk wel zouden weten over mij. Dit is dus mijn vraag: vertel me alles wat je over mij weet. Ik ben echt benieuwd wie me het beste kent. Volg je me nog niet zo lang, aarzel dan niet om deel te nemen want ook van jou kom ik graag te weten wat je intussen al over me weet.
  Mail je weetjes door naar het mailadres dat ik voor deze reactie gebruikte. Deze uitdaging sluit af op zondag 8 mei om middernacht, denk er dus niet te lang over na. En doe geen moeite om nog een en ander over mij op te zoeken op mijn blog, want dit is tot maandag onzichtbaar voor iedereen.
  Alvast bedankt voor je deelname!!!

 9. Bloot verkoopt niet, schaars gekleed bloot wel. Ik meen dat we katholieker dan ooit zijn: we tonen slechts de buitenkant. Gefotoshopt, uitgehongerd of verbouwd,… als het maar bekoorlijk oogt.

  Ook ik ga eens fijn in oneigenlijk gebruik maken van dit reactiescherm, door een linkje hier te plaatsen waarin ik pleit voor nog meer bloot. Maar dan echt bloot. Gewoon bloot. Is dat spijtig voor de kijker? Wel nee, integendeel. Als we al het bloot ongepolijst echt durven te tonen word de kijker zelfverzekerder (“mijn buik/ kont/ foef is net zo min of zelfs minder gemodelleerd als de hare”), dus zekerder. En dat komt ons allen tussen de lakens ten goede. (vingers op wie een bleue, groene en onzekere partner verkiest). http://lehti-paul.blogspot.nl/2016/04/de-jeugd-van-tegenwoordig-heeft-recht.html

  En over faim de loup gesproken. Zou dat taalkundig niet iets met vervorming tussen Frans/ Vlaams/ Nederlands te maken kunnen hebben? Ik hoop dat je je aandacht nog bij het eten hebt kunnen houden. En bij je ega. Met wie het vast fijn broodjes bakken is.

  • Yep, bloot verkoopt niet meer want overal op het www te vinden, dus niet langer interessant. Schaars gekleed bloot is nu eenmaal ook mooier en heeft nog een “verwachtingswaarde”.

   Oneigenlijk gebruik mag, graag zelfs. Even dacht ik, ik geef me letterlijk bloot, dan zijn we daar van af, maar aangezien dat niet verkoopt zie ik er gelijk weer van af.

   Tuurlijk kon ik mijn aandacht bij eten en ega houden, die zijn mijn aandacht meer dan waard🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s