bentenge

There is a crack in everything. That's how the light gets in/out.

Mel(t)do(w)nium !

33 reacties

Maria-Sharapova-bikini

Kijk kijk kijk, wat een lijf lijf lijf ! En kreunen dat ze kan !

Maar goed, that was then, now is now. Het kreunen zal ze waarschijnlijk even moeten laten want ze zou het vanaf vandaag best zonder haar stimulerende middel doen. Nee, ik kan niet echt zeggen dat ik geschokt was dat ze haar prestaties neerzette met een licht stimulerend middel. Maar toch sloeg het nieuws in als een bom. Een russische straaljager die even het noorden verloor en zijn bom verkeerdelijk (en te laat want het was na 1 januari 2016) liet vallen.

Nu, even voor de duidelijkheid geef ik de “boosdoener” mee, zodat je direct weet wat je vanaf morgen beter niet meer als stimulator gebruikt bij je persoonlijke topprestaties.

Picture2

Yep, je raadde het al he ! Meldonium ! Doorgaans gekend onder zijn verkoopsnaam, namelijk mildronate. Het is in principe een middel voor hartpatiënten, althans in landen ten oosten van het onze. Ik stel het me zo voor dat, toen hartpatiënten het op grotere schaal (na de klinische tests type ik weet niet hoeveel) begonnen te gebruiken ze snel vaststelden dat hun prestaties deftig de hoogte in vlogen. Of dit louter te wijten was aan het beter werkende hart was niet helemaal duidelijk. Maar al snel werden de echte hartpatiënten vervoegd door mensen die ook wel grotere prestaties wilden neerzetten. En dan was dat kleine pilleke best wel het proberen waard. Eenmaal verslaafd aan de verbeterde prestaties was het moeilijk om de stimulus af te zweren.

En zo kwam het dan dat ze ergens in januari 2016 op een prestatiemarathon alsnog tegen de lamp liep. De pillen hielpen immers niet om de bovenhand te nemen tegen haar grotere en sterkere zwarte tegenstandster. Dat ze het wel probeerde, maar met elke kreun zakte haar prestatie verder terug en in een wip was het gebeuren voorbij.

Sindsdien schotelde ze (ons) nog wel wat betere momenten voor, maar sinds deze week is het dus officieel: de komende maanden zullen de schijnwerpers in de tennisarena niet langer hun licht over haar mooie lichaam gooien, maar zal ze als het ware in de schaduw staan. Nike voegde direct de daad bij het woord en trok zich terug. Waar de lights vroeger on waren voor haar, zijn ze nu zonder twijfel voor een langere tijd out.

31FA437500000578-3481550-image-a-25_1457417190873 - kopie

Vanaf nu kan ze dus voor even haar racket achterwege laten. Want de kans is behoorlijk groot dat de tennisarena’s voor een jaar of twee, wat een aanvaardbare straf zou kunnen zijn als het maximum vier is, verboden terrein zijn voor haar kunstjes. Haar parcours ken ik persoonlijk niet zo goed, maar dat het door kwetsuren op en af ging weet ik wel. Ze is houder van alle grandslams, wat op zich een serieuze prestatie is. Haar eerste grandslam won ze in Londen (Wimbledon), van Serena Williams in 2004. In de tweede die ze won (US Open 2006) versloeg ze mijn all time favoriete wat tennisstijl zelf betreft… onze eigenste vechtjasje : Justine Henin.

Haar nummer drie (Australian Open 2008) haalde ze binnen door de battle of the tennisbabes te winnen, maw ze versloeg (wat volgens mij de mooiste tennister ooit is) Ana Ivanovic. Ze won ook twee keer Roland Garros, een eerste keer in 2012 toen ze Sara Errani als het ware de baan afklopte. In 2014 deed ze dat een tweede keer in een zinderende finale tegen Simona(ke). Ik schreef hier op deze blog toen een lyrisch epistel waar ik mijn oprechte bewondering uitsprak voor beide tennisters.

Maar kijk, de volgende Roland Garros zal ze er dus niet bij zijn. De (ijs)koningin van het gravel zal dan ergens op een strand van een idyllische eiland zitten genieten van al haar miljoenen en de volgende uitdaging in haar leven. Misschien gaat ze dan wel even in de leer bij die andere Russische tennisbabe die haar vooraf ging (Anna Kournikova).

f_310115_serenafinal_05

 

 

 

 

Auteur: bentenge

°1971 (Kortrijk, Belgium). Man.

33 thoughts on “Mel(t)do(w)nium !

 1. De tennisbabe die haar voorafging, heeft bij lange zoveel niet gewonnen en deed het eigenlijk hoofdzakelijk met haar looks. Dat er sporters zijn die medicijnen nemen als was het snoepgoed, is nooit goed te praten. Behalve dan dat het ervoor zorgt dat een bepaald medicijn zodanig verkoopt dat de prijs voor de ‘gewone consument’ daalt. Een andere effect is dat verschillende instanties dusdanig streng worden op het gebruik van medicijnen voor sporters, dat het haast onmogelijk wordt voor artsen om nog een adequate behandeling te geven zonder dat die sporter weken, zo niet maanden niet meer kan sporten. Het gebruik van medicijnen is al heel lang een grijze zone: behalve dat er medicijnen zijn die verslavend kunnen werken, worden er ook verkeerd gebruikt, verkeerd voorgeschreven, de werking wordt teniet gedaan door de vele ongewilde neveneffecten en in de slechtste gevallen gaat het domweg om medicijnen die vooral slecht zijn (bv. Softenon).
  Doping is een complex verhaal en zelden wordt de echte fraudeur deftig gestraft. Het zou me niet verbazen mocht madam Kreunkonijn er af komen met een heel lichte straf.

 2. In alle topsporten wordt geslikt….

 3. Grappig toch hoe iedereen meteen weer over Anna Kournikova begint te spreken…
  ’t Is toch een verlies voor het vrouwentennis. Er zijn de laatste jaren weinig tennisvrouwen geweest die echt een gezicht aan het vrouwentennis gaven…

 4. Ik blijf het verwarren met melatonine …..

  Vriendelijke groet,

 5. Geef toe, ze kleurt wel het tennis met haar verschijning,…en ik vrees ook dat elke sporter iets neemt, legaal of illegaal,….

 6. Het geld heeft ze in alle geval binnen, zo slim is ze wel!
  Gek dat nu pas een tennisschandaal uitkomt by the way…

 7. Bad luck… proberen gaat mee zeggen ze wel eens. Net zoals, wie zijn gat brandt.. enzovoort, enzovoort. Geen groot gemis, die Sharapova.

  • BWah, ze kon anders wel een aardig balleke kloppen, en ze had een eigen stijl. Ze was ver van mijn favoriete maar als ze speelde keek ik graag eens. Ze had ook zalig aandoende tickskes. Doet me doorgaans denken aan “as good as it gets”.

 8. Voortaan hangt haar racket braafjes aan de wilgen en verpersoonlijkt ze nog slechts het gekende ‘sois belle et tais-toi’. Enfin, alles beter dan een moteurke in uwe velo, zeg ik dan maar.

  • Dat betwist ik ten stelligste: een moteurke is dan wel valspelen, in tegenstelling tot al die chemische rommel van de pharmacie is er toch geen kans op verslaving. Enkele weken geleden ging het verhaal de ronde dat veel wielrenners verslaaft zijn aan slaappillen. Verslaving aan medicijnen is één van de meest onderschatte problemen (tegenwoordig).

   • De verslaving zal me worst wezen; het gaat me om de graad van vergrijp.

   • Dus jaren slikken is voor jou minder erg dan een ‘moteurke in een velo’? Vreemde gradering. Trouwens: er is nog altijd geen renner betrapt die effectief een wedstrijd heeft vervalst met zo’n ingebouwde motor en ondanks vele insinuaties won Cancellara recent nog een grote wedstrijd. Dan maar direct volledig verbieden en geen enkele fiets meer toelaten met een ‘moteurke’? Die dingen worden namelijk met veel succes verkocht en je mag er zelfs zonder problemen de openbare weg op. Wat zijn die dan?

   • Qué? Jij hebt duidelijk nog niet van Femke van den Driesche gehoord: levenslange schorsing en schadevergoeding van om en bij de 50.000 euro. Wegens een motor binnenin het kader van haar fiets. Dát bedoel ik met de graad van het vergrijp.
    Over de elektrische fietsen die je dagelijks in het verkeer tegenkomt, heb ik het dus hoegenaamd niet. Tss.

   • Is Femke Van den Driessche betrapt met zo’n fiets tijdens wedstrijd terwijl ze met die fiets reed? Nee, ze hebben die fiets gevonden in de materiaalpost bij de haar andere fietsten. Belastend uiteraard maar om daarom direct iemand levenslang te schorsen: daarvoor is de graad van fraude te laag. (Een straf die ze nog niet effectief gekregen heeft: er komt eerst nog een ‘proces’.) Er zijn sporters die jaren doping namen, wel degelijk betrapt zijn en veel minder gestraft zijn terwijl de risico’s toch stukken groter zijn. De naam Tom Simpson is je onbekend? Nochtans was het bewezen dat hij bezweken is aan het gebruik van amfetamines. Verslaving zal U worst wezen? Zoek eens op hoe Pantani aan zijn einde kwam. Frank Vandenbroucke was er niet vrij van verslavingen: zijn einde was te vroeg. Die twee waren zeker niet de enige wiens leven door doping getekend was. Voorbeelden zat. Er is zelfs een Italiaanse renner die bijna overleed omdat hij heel amateurisme zichzelf bloeddoping toediende geschorst … voor twee jaar! Trouwens: Fabian Cancellara is in 2010 er al van verdacht om met de hulp van zo’n ‘moteurke’ de Ronde van Vlaanderen gewonnen te hebben. Schorsing? Helemaal niets.
    Btw: ik had het niet over gewone fietsen die men dagelijks gebruikt maar racefietsen waar een motor is ingebouwd. Amateurs gebruiken die tegenwoordig ook. Vooral oudere die niet meer mee kunnen met jongere makkers. De controle lijkt me eigenlijk niet zo evident. Wie weet dat anderen niet meer deden dan Van den Driessche?

   • * Femke Van den Driessche

   • De risico’s interesseren me niet. Tenslotte doen ze het zichzelf aan.
    De sanctie is dan weer wél van belang. Die kan wat mij betreft niet hoog genoeg zijn.
    O ja, ter verduidelijking: wielrennen zegt me niets, tennis al evenmin. Maar Femke Van de Driessche zowel als Maria Sharapova verklaar ik voortaan wel kiekens eerste klas.

 9. er zijn heden ten dage nog wel bloedmooie tennisbabes aan het werk, maar geen van hen heeft het palmares van Sharapova. Zelfs mét meldonium zou het hen wellicht ook niet lukken…

 10. Wat me eigenlijk nog het meeste stoort is dat iedereen direct vol bewondering stond over “de openhartige manier waarop ze ruiterlijk toegaf in de fout te zijn gegaan”. Terwijl ze er zomaar van uit ging dat we gingen geloven dat er in haar vetbetaalde entourage van een half dorp groot echt niémand kan lezen … Sois belle et … Echt.

  • Nochtans, de meeste sporters beginnen doorgaans met “ik weet van niets”, “het zat per ongeluk in mijn eten” enz… dus op zich vond ik het best ok. Wat wel is, ze kreeg de tijd van het WADA om zich voor te bereiden en zelf haar communicatie op te bouwen. Dat is van zelden gezien denk ik.

 11. Ik zie niet in waarom ze haar niet de maximumstraf zouden geven. Ze heeft jaren bewust een middel gebruikt dat pas sinds kort op de verboden lijst staat. Of ze dan knap is of niet, doet er niet toe volgens mij

  • De verzachtende omstandigheid zou de graad van “waarde” van het middel kunnen zijn. Een overtreding van 90km/u in bebouwde kom tov 60km/u zeg maar. Het effect van meldonium is volgens specialisten niet groot, zelfs twijfelachtig. Dat is de reden waarom het nog maar recent op de lijst terecht kwam.

 12. Ik heb altijd graag zo’n figuur willen hebben, maar die navel vind ik lelijk.
  En de rest? dat kan mij niets schelen wat ze deed, hoe ze slaand kreunde of neerkwam.

 13. Volgens mij is mevrouw Sharapova ook nog bionisch. Met een moteurke in haar tennisarm en al🙂

 14. Ik vraag me af hoe die discussies in haar entourage er hebben uitgezien: het middel is nu verboden, toch maar blijven gebruiken of niet? Waarom hebben ze dat risico genomen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s